Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΓΚΡΟΤΕΝΤΙΚ


Στο βιβλίο του Τ.Μιχαηλίδη ''Ο μέτοικος και η συμμετρία'',στη σελίδα 151 αναφέρονται τα ονόματα των γονέων του Γκρότεντικ,Σάσα Σαπίρο και Χάνκα, όταν τους συναντάει ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου Δημήτρης  στην ταξιαρχία Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι να πολεμούν στον Ισπανικό Εμφύλιο.Τον Αλεξάντερ Γκρότεντικ συναντά αργότερα ο ήρωας σε σεμινάριο του Ανρί Καρτάν στην Εκόλ Νορμάλ στα πλαίσια του μύθου που επινόησε ο συγγραφέας,αλλά μ'αυτήν τη ευκαιρία μαθαίνουμε πραγματικές πληροφορίες για τον μεγάλο μαθηματικό.Μια έντονη προσωπικότητα,που για πολιτικούς λόγους αποσύρθηκε το 1970 από το Ινστιτούτο Ανωτάτων Επιστημονικών Σπουδών όπου δίδασκε.Τα τελευταία χρόνια ζούσε απομονωμένος στο χωριό Λασέρ στη νοτιοδυτική Γαλλία.Πέθανε στα 86 του χρόνια,στις 13/11/2014.Δείτε παρακάτω το σχετικό άρθρο στην iefimerida:
ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕΙ ΜΕ ΒΡΑΒΕΙΟ FIELDS, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛ

Πέθανε ο πρωτοπόρος μαθηματικός Αλεξάντερ Γκρότεντικ, γιος αναρχικού Ρωσοεβραίου -Η συγκλονιστική ζωή του [εικόνες]






Ο Αλεξάντερ Γκρότεντικ ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα,πέθανε την Πέμπτη σε νοσοκομείο της νότιας Γαλλίας σε ηλικία 86 ετών όπως ανακοινώθηκε από νοσοκομειακές πηγές.
Ο Αλεξάντερ Γκρότεντικ είχε αποσυρθεί στη νοτιοδυτική Γαλλία και ζούσε απομονωμένος στο χωριό΄Λασέρ,θέλοντας να κρατηθεί μυστικός ο τόπος διαμονής του.
Γεννήθηκε το Μάρτιο του 1928 στο Βερολίνο από πατέρα ρώσο,εβραίο,αναρχικό και μητέρα δημοσιογράφο ακτιβίστρια και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Fields ,το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ για την επιστήμη των μαθηματικών.
Υπήρξε πρωτοπόρος στη διατύπωση της θεωρίας της Αλγεβρικής Τοπολογίας και κεντρικό πρόσωπο στη διαμόρφωση της θεωρίας της Αλγεβρικής Γεωμετρίας.
Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία,αν και θεωρούσε τον εαυτό του απάτριδα.
Αποχώρησε από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Σπουδών,όπου πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του,το 1970 για πολιτικούς λόγους και στη συνέχεια επικέντρωσε την ενέργειά του σε πολιτικά ζητήματα.
Συνταξιοδοτήθηκε επισήμως το 1988 και αργότερα μετοίκησε στη νότια Γαλλία όπυ έζησε σε συνθήκες απομόνωσης. 

-A+



Πηγή:iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/178425/pethane-o-protoporos-mathimatikos-alexanter-gkrotentik-gios-anarhikoy-rosoevraioy-i#ixzz3LiUoXYbr