Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ένας Έλληνας,ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης,που σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σήμερα εργάζεται στο περίφημο ΜΙΤ στον τομέα Πληροφορικής,μιλά για τις δυνατότητες που μας παρέχει το internet αλλά και τους κινδύνους που κρύβει.Μια συνέντευξη απ'τον Ιανουάριο του 2014, με αφορμή μια ομιλία του Κ.Δασκαλάκη στο The Hub Events - Science.

Ο Έλληνας Αινστάιν από την Κρήτη Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Κατηγορία ΚΡΗΤΗΤετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 17:51

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης εμπνέει όλους τους Έλληνες κατακτώντας τον κόσμο της πληροφορικήςΟ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης εμπνέει όλους τους Έλληνες κατακτώντας τον κόσμο της πληροφορικής
Πόσα γνωρίζει άραγε κανείς για τον Έλληνα Αινστάιν που κατάγεται από την Κρήτη, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη;

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι ήδη από τα 28 του καθηγητής στο ΜΙΤ και έγινε διάσημος, όταν έλυσε τον γρίφο του Νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Νας για την θεωρία των παιγνίων το 2009. Η ζωή του Τζον Νας έγινε μάλιστα ταινία το 2001 με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου στην ταινία "Ένας υπέροχος άνθρωπος".

daskalakis1

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αφού τέλειωσε με άριστα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πήγε στην Αμερική για μεταπτυχιακές σπουδές στο Berkley, δούλεψε μόλις 1 χρόνο στην  Microsoft και έφυγε για να ακολουθήσει ακαδημαϊκή και ερευνητική καριέρα στο διασημότερο στον τομέα της Πληροφορικής Πανεπιστήμιο, το ΜΙΤ.

Με αφορμή την ομιλία που θα κάνει σήμερα ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο The Hub Events- Science με τίτλο Από την πληροφορία στην Πληροφορική, έδωσε συνέντευξη, όπου ξεδίπλωσε τις απόψεις του για το μέλλον, αλλά και προσωπικές του σκέψεις.

Οι ερευνητικές του αναζητήσεις τον έκαναν να αφήσει την Microsoft και να στραφεί στο ΜΙΤ, όπου η ζωή του ως ερευνητής είναι πιο συναρπαστική και έχει την δυνατότητα να συναναστρέφεται με τους πιο ευφυείς ανθρώπους. Για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη το μέλλον της οικονομίας και της ζωής των ανθρώπων εδρεύει απόλυτα στο "δημοκρατικό" Ίντερνετ, όπου η καινοτομία έχει την δυνατότητα να έρθει από χαμηλά και δεν περιορίζεται. Το θέμα της αποψινής του ομιλίας αφορά τον καταιγισμό των πληροφοριών που δίνει το Ίντερνετ και τις παγκόσμιες αγορές. Σε συνέντευξη του υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει ταλέντα και ότι ξεκάθαρα δεν εννοεί αυτά που προβάλλονται τηλεοπτικά.

51576

Το ίντερνετ σαφώς αποτελεί την μεγαλύτερη ανακάλυψη του περασμένου αιώνα και ενέχει κινδύνους και εδώ ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έρχεται να υπογραμμίσει ότι τις λύσεις για να προφυλαχτεί η κοινωνία από αυτούς θα τις δώσει η τεχνολογία, η παιδεία και ο δημόσιος διάλογος.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης δεν παραλείπει ποτέ να πει ότι του λείπει η ιδιαίτερη πατρίδα του η Κρήτη και εκτός από τα βουνά και την θάλασσα του λείπουν ιδιαίτερα οι άνθρωποι του νησιού. Ευχαριστιέται πολύ να λέει μια συγκεκριμένη μαντινάδα: Η λεβεντιά είναι καημός που όλο αίμα τρέχει, θέε μου και πως την νταγιαντά (=αντέχει) εκείνος που την έχει. Και οι φοιτητές του όμως τον ρωτούν συνέχεια για την ιστορία της χώρας, τα ελληνικά ιδεώδη, την θάλασσα και τον ήλιο.

Έχει δηλώσει ότι είναι υπηρέτης της επιστήμης, αν και θα ήθελε να κάνει οικογένεια στο μέλλον, ενώ τα παιδιά του μέλλοντος δεν θα χρειάζονται εξοικείωση με αυτό, καθώς όλη τους η ζωή θα ξεκινά από το ίντερνετ.
Κ.Δ.: "Τα ρούχα μας θα είναι στο Ίντερνετ, η κούπα του καφέ μας θα είναι στο Ίντερνετ, το αυτοκίνητο μας θα είναι στο Ίντερνετ (αν δεν είναι ήδη)"

daskalakis2

Κλείνοντας, οι αγαπημένες του δραστηριότητες όταν δεν διαβάζει μαθηματικά ή πληροφορική είναι η χαλάρωση στο φως του ήλιου με ένα λογοτεχνικό βιβλίο στο χέρι ή ένα αγαπημένο τραγούδι στο αυτί, μια θεατρική παράσταση ένα σαββατόβραδο, μια ταινία, ένας περίπατος στη θάλασσα το ηλιοβασίλεμα, ενώ ο αγαπημένος του ποιητής είναι ο Καβάφης και το αγαπημένο του ποίημα η Σατραπεία, το οποίο κιόλας έχει στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Από την πληροφορία στην Πληροφορική

Καταιγιζόμαστε καθημερινά από ειδήσεις και δεδομένα. Αλλά πώς μπορούμε να συγκρίνουμε το πληροφοριακό περιεχόμενο των δεδομένων; Υπάρχουν ειδήσεις που περιέχουν περισσότερη «πληροφορία» από άλλες; Τι είναι πληροφορία και πώς μετριέται; Ποιος είναι ο ρόλος της επιστήμης της Πληροφορικής και των αλγορίθμων σε ένα κόσμο όπου οι πληροφορίες μας βομβαρδίζουν ακατάπαυστα;

afisaomilias
  Πηγή: prismanews